Przebieg auta ma realny wpływ na jego wartość
Wrz 6, 2016
Jak sprawdzić rzetelność partnera ? Analiza wiarygodności kontrahenta
Paź 8, 2016

Właściwości zdrowotne daktyli

Nomadowie arabscy daktyle docenili już przed wiekami. Podczas wędrówek po pustyni często było to ich jedyne pożywienie, ale dostarczało wszystkich niezbędnych składników. Do dziś w państwach arabskich daktyle nazywane są „chlebem życia”.

Co takiego zawierają daktyle

Owoce daktylowca zawierają 15 łatwo przyswajanych witamin i związków mineralnych, a wśród nich witaminę C, A, K oraz dużą grupę witamin B. Wśród związków mineralnych najważniejszy jest potas. Daktyle należą do owoców, które dostarczają go najwięcej. Oprócz potasu zawierają żelazo, fosfor, brom, mangan, magnez, wapń, cynk, miedź oraz selen.

Daktyle to cenne źródło błonnika oraz cukrów prostych, które są źródłem energii i pozwalają na szybką regenerację sił po intensywnym wysiłku fizycznym.

Kiedy sięgać po daktyle

Bogaty skład owoców sprawia, że systematyczne jedzenie kilku daktyli dziennie pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu. Daktyle gdzie kupić ? http://organichouse.eu/

Jedzenie daktyli:

  • wspomaga układ nerwowy – zmniejsza poziom stresu,
  • wspomaga pracę serca – zapobiega miażdżycy i zawałom serca,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • obniża poziom ciśnienia krwi – zmniejsza ryzyko wylewów i udarów mózgu,
  • zapobiega zaparciom,
  • przyśpiesza przemianę materii,
  • wzmacnia odporność organizmu (salicylany).

Daktyle możemy traktować jako bardzo dobre przekąski. Soczysty miąższ i bardzo słodki smak sprawiają, że z powodzeniem mogą zastępować ulubione czekoladki.

Tradycyjnie daktyle stosujemy jako jedną z wielu bakalii do wypieku ciast i ciasteczek, ale to nie jedyne możliwości zastosowania daktyli. Drobno pokrojone można dodawać do musli, serków i jogurtu, nie wymagają wtedy słodzenia.

Mimo słodkiego smaku, daktyle dobrze komponują się z mięsem (nadzienie do drobiu, schabu) oraz z serami (przystawki), są składnikiem orientalnych potraw typu curry.

Kupując daktyle suszone warto wybierać te, które suszone są na słońcu, często pozostawiane są w tym celu na drzewie. Takie daktyle nie będą zawierać konserwantów. Od pewnego czasu dostępne są też daktyle świeże, które odznaczają się lepszymi walorami smakowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok